Home

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Kinderactiviteit op eerste paasdag in de natuur van het Ilperveld bij Amsterdam

In de prachtige natuur van het Ilperveld ligt een echt Paaseiland. Daar wonen de Paashazen! Stap met uw hele familie in de boot en laat u verrassen door een vaartocht naar het Paaseiland. Samen met de gids lopen we over het trilveen, sluipen door het riet en gaan we op zoek naar de Paaseieren. Als het meezit komt ook de Paashaas uit zijn hol te voorschijn en zien we hem over het eiland hollen. 

Er is een leuke prijs voor het kind dat de naam van de Paashaas kan raden. Ga mee met deze bijzondere vaartocht door het mooie Ilperveld op de eerste paasdag van 13.30-15.30 uur. Voor de kleintjes die niet kunnen zwemmen is een zwemvest verplicht. Het Ilperveld heeft zelf wel wat (kleine) zwemvestjes, maar niet veel. Heeft u zelf zo'n zwemvestje dan is het fijn als u deze mee neemt. 

Zin om mee te gaan? Reserveer een plek aan boord op www.gaatumee.nl. Kosten € 15,- en € 10,- voor kinderen tot 12 jaar. De kosten voor Beschermers zijn: € 10,- en € 7,50 voor hun kinderen tot 12 jaar. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water is het vaak fris.  Verzamelen: bij de parkeerplaats van Natuurgebied Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121NX Landsmeer. Wij adviseren u de routebeschrijving op www.ilperveld.nl goed te bekijken.

Op Tweede Paasdag, brengt het MAX-programma Hallo Nederland vanaf 18.30 uur op NPO 2 een bijzonder eerbetoon aan het Polygoonjournaal. In de speciale uitzending maken drie voormalig cameramannen van het Polygoonjournaal een hedendaagse reportage in polygoonstijl, waarbij de stem van Robert Bloemendal te horen is.

Robert Bloemendal is de zoon van wijlen Philip Bloemendal. Hij bootst in de uitzending de karakteristieke polygoonstem van zijn vader na. In de Hallo Nederland-special van Tweede Paasdag wordt bovendien gebruik gemaakt van het zeer rijke polygoonarchief. Ook wordt er teruggeblikt naar het werk bij het Polygoonjournaal: hoe ging dat?

Ruim 50 jaar lang stonden wekelijks mensen in de rij om naar de bioscoop te gaan voor een nieuw Polygoonjournaal. Voor een lange periode was dit de belangrijkste nieuwsbron voor de Nederlandse burger. In 1987 werd de stekker uit het Polygoonjournaal getrokken. Nu, 30 jaar later, eert Hallo Nederland het Polygoonjournaal en zijn makers middels deze speciale uitzending.

Wie jarig is trakteert! Op maandag 20 maart vierde het oer-Hollandse merk Honig zijn verjaardag met een feestelijk diner tussen de stellingen in het  magazijn van de Voedselbank Amsterdam. Dit was het afsluitende onderdeel van de bewustwordingscampagne #samenaantafel. Honig heeft de afgelopen periode de voedselbanken 1.2 miljoen maaltijden geschonken, evenals een campagne om het belang van steun aan de voedselbanken - het hele jaar door! - onder de aandacht te brengen.

In navolging op het manifest Scherp op Ouderenzorg openen Hugo Borst, Carin Gaemers en het Nationaal Ouderenfonds het meldpunt Trots op Ouderenzorg. Het meldpunt is bedoeld om positieve verhalen uit de ouderenzorg te verzamelen.

Wat gaat wél goed in de ouderenzorg? Welk verpleeghuis is een voorbeeld voor alle andere verpleeghuizen? Met welk initiatief kunnen we de ouderenzorg in Nederland verbeteren? Deze verhalen worden gebundeld in een witboek en na de Tweede Kamerverkiezingen aangeboden aan politiek Den Haag ter inspiratie en als leidraad voor de ouderenzorg in Nederland.

De juryleden van de ‘Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen’ zijn bekend: TV presentator Jochem van Gelder, schrijfster Simone van der Vlugt, liedjesschrijver Jan Rot en actrice Plien van Bennekom vertegenwoordigen Nederland. Zij doen dit samen met schrijver Marc de Bel en presentatrice Ihsane Chioua Lekhli uit Vlaanderen (foto). Stichting Natuurpark de Efteling daagt jong en oud uit om een nieuw sprookje te schrijven dat zich afspeelt in de toekomst. De Efteling is in 2017 al 65 jaar hoeder van het sprookje. Met deze schrijfwedstrijd wil zij sprookjes tot leven laten komen en helemaal van nu maken. De sprookjesverhalen kunnen worden ingestuurd t/m 11 maart 2017. Meer informatie en meedoen op efteling.com/schrijfwedstrijd

Zin om mee te gaan? Reserveer een plek aan boord!

Op zondag 5 februari organiseert Landschap Noord-Holland van 7.00 - 9.00 uur een natuurvaartocht in het Ilperveld.  Dat is uniek in de winter! Maar er is ook iets bijzonders te zien. Een groep blauwe kiekendieven heeft deze winter in dit natuurgebied een slaapplaats. Binnenkort vertrekken ze weer om te broeden in het hoge noorden.

De schipper brengt u naar de slaapplaats van de majestueuze roofvogels. Hij weet de exacte plek en kan veel over deze vogels en hun gedrag vertellen. Dit is dus echt een unieke kans om ze van dichtbij te zien. U moet er wel vroeg voor uit de veren. Wij moeten minimaal een half uur voor zonsopgang in het veld zijn. Dat is het beste tijdstip want ze zitten dan nog op de grond.

Zondagmiddag 25 december a.s., direct na de kersttoespraak van Z.K.H. Koning Willem Alexander op NPO1, wordt een speciaal Kerstconcert uitgezonden op TV door Omroep Max.

Het concert is een initiatief van dagblad Trouw en is bedoeld als ode aan de miljoenen mantelzorgers, die Nederland telt. Plaats van handeling is de Grote Kerk in Den Haag. Deze biedt niet alleen een schitterende akoestiek, maar ook een prachtige ambiance voor Guido’s Orchestra en een breed scala van sprekers en gastartiesten. 

Combinatie van dance met carillon geeft de wereld signaal van saamhorigheid af

Nu iedereen zich klaar maakt voor de feestdagen luidt de Westertoren officieel de kerstperiode in! Door mee te gaan met de tijd en een eigen vooruitstrevende kersthit, “Imperial Christmas”, te releasen. Waarin letterlijk de carillonbellen van de Westertoren terugkomen.

Een Christmas Song waarin authentieke en moderne klanken in ‘The Universal Symphony of Maximilian Harmony’ samensmelten en de verschillende culturen van Amsterdam, hun saamhorigheid en internationale samenleving centraal staan. Dit signaal wordt door de klokken van de Westertoren, een historisch communicatiemiddel, over de hele wereld uitgestraald. De Westertoren is met zijn Keizerskroon altijd al een symbool van verbinding en handel geweest.

Zaterdag 21 januari 2017 vanaf 12.15 uur vieren Laurel & Hardy-fans in Pathé Tuschinski de 125ste geboortedag van Oliver Hardy. Op het programma staan vier films: Sons of the Desert, de herpremière van The Battle of the Century met verloren gewaand materiaal en de korte films Do Detectives Think? en The Music Box met live muziek van het Tuschinski-orgel. Tickets (12,50 euro) zijn nu te koop via www.pathe.nl en aan de kassa van de Amsterdamse bioscoop.

Een hoortoestel batterij kopen? Het is een kleine knoopcel batterij, die precies in het hoortoestel past en er daarmee voor zorgt dat je er gebruik van kunt maken. Uiteraard kun je de batterij in het hoortoestel desgewenst gewoon zelf vervangen, zodat je daar geen hoge kosten voor hoeft te maken.

Kleine knoopcel batterij

De hoortoestel batterij vormt een kleine knoopcel. Het is een platte en ronde batterij, zoals we die ook kennen van een aantal andere apparaten. Het gaat in een hoortoestel om een klein exemplaar, zodat het apparaat als geheel vervolgens goed in je oor past. Je kunt online een nieuwe hoortoestel batterij kopen, bijvoorbeeld op het moment dat het huidige exemplaar leeg raakt. Het is verstandig om altijd een extra batterij achter de hand te houden en dan meteen een nieuwe te bestellen, zodat het mogelijk is die lege batterij meteen te vervangen.

Op 12 december verhuist ONS, het digitale televisiekanaal waar nostalgie centraal staat, bij provider Ziggo naar kanaal 50 in het basispakket. ONS was voorheen te zien op kanaal 211 in het basispakket.

Sinds september 2015 is ONS te zien op de Nederlandse televisie. Het kanaal is een voortzetting van de nostalgische zender NostalgieNet en onderscheidt zich met prachtige programma's die terugkijken op vroeger, amusement uit vervlogen tijden, speelfilms en series. ONS houdt het verleden levend met aansprekende programma's als Sil de Strandjutter, Dad's Army en Ciske de Rat en is beschikbaar voor ruim 5 miljoen huishoudens.

Zaterdag 10 december bezorgt PostNL bij ruim 6 miljoen huishoudens een gratis kerstkaart. PostNL vraagt iedereen om deze kaart te sturen naar een bijzonder iemand die tijdens de decembermaand wat extra aandacht verdient. Uit panelonderzoek* blijkt dat 81% van de Nederlanders vindt dat je met een kerstkaart laat blijken dat je aan iemand denkt. Een persoonlijke kaart betekent zoveel meer voor familie en goede bekenden dan een vluchtig appje.

voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013