Home

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Ambachtelijk timmermans- en smeedwerk

Het verlaat is helemaal in hout uitgevoerd, tropisch hardhout Azobé om precies te zijn. De fundering bestaat uit 140 vurehouten palen. De nieuwe houtconstructie is net als de oorspronkelijke sluisconstructie voorzien van traditionele verbindingen met pen en gat en met gesmede nagels naar 18e eeuws model. De sluis is 32 meter lang en 3 meter diep. De houten jukconstructie is eigenlijk het geraamte , dat de sluis stevigheid biedt en de houten wanden aan weerszijden op hun plaats houdt. Aan beide zijden zijn in de sluis houten puntdeuren opgenomen. De drempeldiepte is 1,20 meter onder het boezempeil van de Rotte aan de ene kant van de sluis en de Heulsloot aan de polderkant.

Rondleiding

Al vrijwel meteen werd duidelijk dat de restauratie grote belangstelling genoot van omwonenden en geïnteresseerden. Het recreatieschap speelde hierop in door het organiseren van rondleidingen. Ook vrijdag 27 november is het mogelijk mee te doen met een rondleiding tussen 12:00 en 13:30 uur. Aanmelden is niet nodig. Belangstellenden kunnen zich vanaf 12:00 uur melden bij de tent naast het Bleiswijkse Verlaat aan de Rottedijk in Bleiswijk.

“De Rotte verdient het”

Met de restauratie van het Bleiswijkse Verlaat zet het recreatieschap Rottemeren in op het behoud van cultureel historisch erfgoed. De gerestaureerde sluis past in de visie en plannen voor het gebied met als motto ‘De Rotte verdient het’.

 

Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013
Magazine voor 50-plussers