Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Het is net een schoolreisje
 
Op donderdag 11 april werden in het Gelderse Emst maar liefst 250 ouderen tussen de 55 en 100 jaar oud getrakteerd op onder meer beautyworkshops, relaxsessies en mini-beautybehandelingen zoals een manicure, make up advies, of een massage. De uitnodiging voor deze VIP dag kwam van De Veluwse bron en het Nationaal Ouderenfonds.
Die zetten zich op deze manier samen in om ouderen actief en sociaal betrokken te houden en zo eenzaamheid te verminderen en voorkomen. Als klap op de vuurpijl is er ook een optreden van Willeke Alberti.
 
VIP Only
De Veluwse Bron opende deze dag exclusief de deuren voor de ouderen, onder wie een delegatie uit Nieuwegein en een uit Kollum. De senioren kwamen allemaal onder begeleiding van vrijwilligers naar het resort. Dit deden ze onder meer met de BoodschappenPlusBus (de vervoersdienst van het Ouderenfonds) waarvan er inmiddels circa 100 door Nederland rijden. Gery Eikelboom (69) uit Nieuwgein weet daar alles van. Hij is sinds 4 jaar gepensioneerd en nu ruim 3 jaar zo’n 20 uur per week actief als projectleider en coördinator. Hij is verantwoordelijk voor onder meer het vervoer en de werving van de ouderen.
 
“Dit soort uitjes zijn erg populair. Het is net een schoolreisje, iets waar de meeste mensen fijne herinneringen aan hebben. Ze vinden het dan ook heel leuk elkaar op deze manier te kunnen ontmoeten. We kregen dit jaar ruim 25 aanmeldingen maar hebben maar plaats voor 7 mensen. Dus wat doe je dan? Loten! En daaruit kwamen 7 vrouwelijke winnaars”, want zegt Gery: “de heren zijn niet zo happig op een beautydag. Die gaan liever mee naar het museum of een andere uitje.” En dus vertrokken de 7 winnaars naar de Veluwe onder begeleiding van chauffeuse Ali en begeleidster Anja, die overigens niet alleen mee gingen om de ouderen te brengen maar zelf ook mogen meegenieten.
 
Je moet er wat van maken
Ook voor de delegatie uit Kollum zijn er vrijwilligers mee gegaan. De bussen moesten om 10:30 in Emst zijn en dat betekende dat de eerste bus vanuit regio Kollum al om 07:30 koers zette naar de Veluwe. Nel de Lang (70) uit Kollum is al 4 jaar betrokken bij de coördinatie van de BoodschappenPlusBussen in Kollum. “Ik ben altijd verkoopster geweest en houd van mensen. Na elk uitje zie ik alleen maar blije koppies en daar doe ik het voor!.”
 
Er ontstaan soms zelfs liefdesrelaties!
Het animo voor de uitjes van het Ouderenfonds in Kollum groeit enorm. Het allermooiste effect vertelt mevrouw de Lang is het moment dat de ouderen elkaar in de bus ontmoeten en ze bijvoorbeeld ontdekken dat ze bij een medepassagier in de klas hebben gezeten. “Of dat ze een straatje bij elkaar vandaan wonen waardoor een nieuwe vriendschap ontstaat. Er ontstaat zelfs af en toe een liefdesrelatie! De vrijwilligster valt vooral op dat ouderen die zij uitnodigt mee te gaan wat drempelvrees hebben omdat ze niemand kennen. “Maar eenmaal aan boord zijn de mensen het eerste uur wat rustig maar daarna is de beer los, en wordt het altijd erg gezellig”, aldus de goedlachse Kollumse.
 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------