Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

 
We hadden ons allemaal wel wat anders voorgesteld bij de zomer van 2020. Daarom moeten we dit jaar iets gezelligs maken van onze eigen tuin of balkon. Wij geven 5 handige en leuke tips om uw tuin of balkon klaar te maken voor de zomer!
 
* Tekst: Lotte van den Berg
* Foto: door Torsten Dettlaff via Pexels
 
1. Nooit meer bukken
Deze zomer willen we ontspannen. Potjes met planten en bloemen zijn leuk maar dat we elke keer moeten bukken wanneer we ze water willen geven, dat kan nog wel eens vermoeiend zijn. Daarvoor zijn verhoogde plantenbakken ideaal. Verhoogde bakken zorgen ervoor dat u niet meer hoeft te bukken en de planten als het ware naar u toekomen! Tuinieren op hoogte zorgt er ook nog voor dat u minder werk heeft: er komt weinig onkruid in de bakken, en slakken kruipen er minder makkelijk in.
 
2. Ruimte creëren
Heeft u nou niet zoveel ruimte in de tuin of balkon, werk dan met de muren. Door de muren te gebruiken maakt u meer gebruik van de ruimte. Met speciale rekken voor aan de wand kunt u eenvoudig planten aan de muur hangen of klimop laten groeien. Voor balkons zijn bakken en potjes te koop die aan de balustrade kunnenn worden gehangen.
 
3. Maak uw eigen moestuin
Op vakantie worden we omsingeld met geuren van tijm en rozemarijn. Om deze geuren naar uw eigen tuin te halen is een moestuin een goed idee! U hoeft alleen maar een grote bak te kopen of een bak die u aan de balustrade kan hangen. Deze vult u bijvoorbeeld met zaden of bijvoorbeeld tomatenplantjes en courgetteplantjes. Bij kruiden kunt u denken aan rozemarijn, bieslook en tijm. Als u vlinders wilt lokken kunt u salie toevoegen en rozemarijn helpt ook nog eens om muggen weg te jagen!
 
4. Hotels voor insecten
Een wormenhotel, heel aantrekkelijk klinkt het niet maar het is ontzettend handig. Met een wormenhotel kunt u uw eigen groenafval gemakkelijk verwerken, waarna je na enkele weken powervoedsel voor de planten in de tuin of balkon hebt. Op deze manier kunt u eenvoudig het groenafval kwijt en zijn de planten en bloemen ook nog eens blij! Daarnaast is het ook belangrijk dat we aan de bijen blijven denken. De wilde bij wordt namelijk met uitsterven bedreigt. Door middel van een bijenhotel geeft u ze een goed plekje om te nestelen. Een bijenhotel is kant-en-klaar bij het tuincentrum te koop of u kunt het zelf maken van rietstengels, bamboestokjes en hout waar u zelf gaten in boort.
 
5. Parasol
In de zon zitten is fijn, maar te lang in de zon zitten is ook niet goed. Daarom is een plekje in de schaduw erg belangrijk. Een parasol is dan een goede oplossing. Tegenwoordig zijn er veel leuke, verschillende en niet al te zware parasols te vinden voor een gangbare prijs. Deze parasols kunt u makkelijk op zetten en ’s avonds weer inklappen!
 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------