Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Start van het themajaar
 
Met de opening van de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix is het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019 officieel gestart. Met tentoonstellingen en activiteiten door het hele land wordt herdacht dat Rembrandt precies 350 jaar geleden in Amsterdam overleed.
Vijf musea organiseren speciale tentoonstellingen met werk van de oude meester: Fries Museum, Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, Rijksmuseum en Museum De Lakenhal.
 
Rembrandt en het Mauritshuis: Het Mauritshuis bezit één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt van Rijn ter wereld. In het Rembrandtjaar 2019 toont het museum voor de eerste keer alle 18 schilderijen die ooit als ‘Rembrandt’ zijn verworven. Hieronder zijn absolute topstukken als De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, Saul en David en zijn laatste Zelfportret uit 1669. Maar er zijn ook vraagtekens rondom de toeschrijving van twee portretten.
 

Vijf schilderijen in de collectie worden tegenwoordig niét meer erkend als vervaardigd door de grote meester.

Fries Museum, Museum Het Rembrandthuis, Rijksmuseum en Museum De Lakenhal: Vanaf 24 november 2018 toont het Fries Museum Rembrandt en Saskia, Liefde in de Gouden Eeuw, een ‘romantische reis’ naar de 17de eeuw, toen de jonge kunstenaar Rembrandt trouwde met de Friese Saskia Uylenburgh (tot en met 17 maart).
 
Met Rembrandt’s Social Network schenkt Museum Het Rembrandthuis aandacht aan Rembrandts relaties en welke rol zij speelden in zijn leven en werk. Hij was een echte ‘netwerker’ die zijn sociale kring actief en doelbewust inzette (vanaf 1 februari). Museum Het Rembrandthuis organiseert in het kader van het themajaar nog twee tentoonstellingen: Inspired by Rembrandt (vanaf 7 juni) en Laboratorium Rembrandt (vanaf 21 september).
 
Het Rijksmuseum toont voor het eerst in zijn geschiedenis alle Rembrandts tegelijkertijd: 22 schilderijen (waaronder Marten en Oopjen), 60 tekeningen en 300 prenten (vanaf 15 februari). In juli start de in 2018 aangekondigde restauratie van de Nachtwacht en vanaf 15 juli (Rembrandts verjaardag) is Lang Leve Rembrandt te zien, een tentoonstelling van kunstwerken van iedereen die zich door de meester laat inspireren, van amateur tot professional. Het Rijksmuseum sluit zijn themajaar af met Rembrandt-Velázquez: topstukken van de grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje in een bijzondere samenwerking met het Museo del Prado in Madrid (vanaf 11 oktober).
 
Na een grootscheepse verbouwing opent Museum De Lakenhal deze zomer zijn deuren weer voor het publiek. Met Jonge Rembrandt 1624-1634 eert het museum de in Leiden geboren kunstenaar. Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt (vanaf 3 november).

Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013
Magazine voor 50-plussers