Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

 
De zomers in Nederland worden steeds warmer. Dat is natuurlijk niet gek want de aarde warmt op en dus ook Nederland. Die hitte kan voor ouderen soms nog wel eens voor problemen zorgen en kan bovendien zelfs gevaarlijk worden als je bijvoorbeeld niet genoeg drinkt. Soms weten we gewoon niet meer waar we het zoeken moeten in de zomer. Daarom geeft vijftig+ magazine 7 tips om deze zomer verkoelend door te komen.
 
1. Drinken, drinken, drinken…
Het is ontzettend belangrijk om goed te drinken om uitdroging te voorkomen. Omdat je als je wat ouder bent een ‘dorstprikkel’ mist, vergeet je soms te drinken. Daarnaast werken vocht afdrijvende medicatie als plastabletten ook niet mee. Zorg dus dat je 1,7 liter vocht binnenkrijgt. Water is uiteraard het beste maar het kan natuurlijk ook een 0.0 % biertje zijn, we houden het wel gezellig!
 
2. Luchtige kleding
Kies op een warme zomerse dag voor losse kleding die gemaakt is van een natuurlijke en luchtige stof. Je kunt denken aan linnen, katoen of zijde. Lichte kleuren zijn het fijnst omdat donkere kleuren meer licht en warmte absorberen. Sandalen zijn in de zomer het meest verkoelend omdat de warmte dan weg kan.

3. Water spray
Een face mist is ontzettend prettig om even snel mee af te koelen. Face mist (gemaakt van thermaal water, of een mix van oliën, vitamines, rozenwater en glycerine) verfrist gelijk de huid. Ideaal op een hete dag wanneer de hitte je even teveel wordt.
 
4. Zomers eten
Kies op een warme dag voor eten wat licht verteerbaar is. Laat dat grote bord met warm eten achterwege. Het is namelijk een flinke klus voor je lichaam om dit te verbranden. Denk bijvoorbeeld voor aan een lekkere frisse pastasalade. Houd ook rekening dat je niet iets eet wat sterk gekruid is, dan breekt het zweet je al helemaal uit. Daarnaast zijn groenten en fruit aan te bevelen omdat deze veel water bevatten en een bron zijn van vitamines en zouten.
 
5. Een koud voetenbad
Voeten zijn warmteregelaars. Als je het heel warm hebt kun je afkoelen door de voeten in een emmer of teiltje met koud water te stoppen. Je zult de verkoeling direct voelen!

6. Ventilator
Natuurlijk hebben we het liefst een airco die het huis koel maakt maar met een ventilator komen we ook al ver. Deze maakt het huis niet koud maar brengt de lucht wel in beweging. Die bewegende lucht zorgt ervoor dat je afkoelt. Door bevroren flessen voor de ventilator te zetten maak je je eigen airconditioning. Plaats de flessen wel in een bak of op een schaal om het smeltwater op te vangen.
 
7. Verkoeling voor opgezwollen spataderen
Misschien herken je het wel, met het warme weer voel je de spataderen op je benen meer. Met hoge temperaturen kunnen de aderen nog meer opzwellen en kan het stekende, vermoeide gevoel nog meer aanwezig zijn. Verkoeling van de benen kan dan helpen. Besproei de benen met koud water en leg de voeten omhoog als je zit. Zodoende zal de zwelling afnemen en heb je minder last.
Foto: Lisa Fotios via Pexels
 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------