Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Annie M.G. Schmidt is misschien wel de bekendste en invloedrijkste schrijfster van Nederland. Ja zuster, nee zuster, Jip en Janneke en Minoes zijn nog maar een paar iconische voorbeelden van wat zij op haar naam heeft staan. Op 20 mei is het Annie M.G. Schmidt dag, op 21 mei is het alweer 25 jaar geleden dat zij overleed. Om haar en haar mooie teksten en gedichten niet te vergeten nemen wij u mee naar haar leven en het werk wat zij achterliet.
 
* Tekst: Lotte van den Berg
* Foto: Portret Annie M.G. Schmidt - Nationaal Archief
 
In 1911 werd Annie geboren als domineesdochter. Op jonge leeftijd was zij al erg wijs en verwonderde zich al vroeg over de wereld. Op haar veertiende begon ze haar eerste versjes te schrijven. Na de Tweede Wereldoorlog begon ze als redactrice voor de Amsterdamse krant Het Parool te werken waar ze illustrator Fiep Westendorp leerde kennen.
 
Na haar periode bij Het Parool werd ze lid van de cabaretgroep De Inktvis, waaraan ook andere Paroolcoryfeeën meededen. Annie schreef in de beginjaren cabaretteksten en liedjes voor onder anderen Wim Kan, Wim Sonneveld en Conny Stuart.
 
Wellicht luisterde u ook wel naar de veertiendaagse radioserie De familie Doorsnee. Tot welke zuil je ook behoorde, iedereen in Nederland luisterde en het was een groot succes. In 1965 schreef Annie M.G. Schmidt de tekst van de eerste Nederlandstalige musical Heerlijk duurt het langst. Harry Bannink componeerde de muziek. In 1966 begon de legendarische televisieserie Ja zuster, nee zuster, waar zij weer nauw samenwerkte met Bannink. Ja zuster, nee zuster werd een groot succes en in 2002 werd deze serie zelfs verfilmd met Loes Luca in de hoofdrol.
 
Met haar tegendraadse teksten was Annie M.G. Schmidt een van de bekendste en invloedrijkste schrijfsters die Nederland heeft gekend. Om haar werk niet te vergeten; een gedichtje die zij in 1995 schreef: Pardon.
 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------