Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Home Instead Thuisservice biedt checklists ter preventie ernstige ongelukken bij ouderen

Elke zes minuten bezoekt een senior de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis vanwege een val. In de afgelopen twintig jaar is het aantal dodelijke valpartijen door ouderen verdubbeld. Het blijkt dat meer dan de helft van deze ongelukken in en om huis plaatsvond. Jaarlijks sterven vijf tot zes keer zoveel senioren na een valpartij dan dat er verkeersdoden zijn. Doordat steeds meer senioren langer thuis blijven wonen, wordt een verdere toename van het aantal ernstige ongelukken verwacht. Om een veiliger thuissituatie voor senioren en hun mantelzorger te realiseren, ontwikkelde Home Instead Thuisservice twee checklists: ‘Persoonlijke Veiligheidscheck’ en ‘Veiligheid Thuis’. De veiligheidschecks worden met iedere klant doorgenomen. Ga hier naar de checklist

Valpartijen bij senioren veroorzaken niet alleen lichamelijk letsel, met verwondingen, kneuzingen of breuken, maar bezorgen ook een psychologische shock. Daarop volgt een periode vol twijfels, met een gebrek aan zelfvertrouwen en angst om opnieuw te vallen. Preventie is daarom cruciaal om zo de 80.000 ziekenhuisbehandelingen (CBS) te verminderen.

Checklists

Rondslingerende spullen, losliggende karpetten en niet weggewerkte snoertjes staan in de risico top tien. De trap, douche en toilet zijn de top drie van meest onveilige locaties binnenshuis. Met de checklist ‘Veiligheid Thuis’ wordt een kritische blik geworpen op de directe woonomgeving; de ‘Persoonlijke Veiligheidscheck’ maakt de kwetsbaarheid van de senior inzichtelijk. Zaken als gehaast bewegen, onvoldoende slaap of een slecht eet- of drinkpatroon zijn van invloed op de stabiliteit van de senior. 

Mentaal en fysiek in vorm

Met eenvoudige preventiemaatregelen worden senioren geholpen om fysiek en mentaal in vorm te blijven. Sociale contacten zijn daarbij essentieel om het psychologisch evenwicht te bewaren. Lichaamsbeweging en gezonde maaltijden – met voldoende eiwitten en calcium – dragen eveneens bij aan de weerbaarheid van een gezonde senior. Door gezond te blijven gebruikt de senior ook minder van bepaalde geneesmiddelen die de waakzaamheid kunnen verminderen en daardoor evenwichtsverlies dreigen te veroorzaken. Iets dat vaak aan de basis ligt van heel valpartijen.

Om gevaarlijke situaties inzichtelijk te krijgen voert Home Instead Thuisservice bij iedere klant een veiligheidscheck uit. Hierin worden alle ruimtes van het huis bekeken op potentiële risico’s. Ook worden de gezondheid en vitaliteit met behulp van de checklist doorgenomen. De checklist ‘Veiligheid Thuis’ van Home Instead is gratis te downloaden via www.homeinstead.nl

Home Instead Thuisservice

Home Instead Thuisservice is een niet-medische dienstverlener voor senioren. Home Instead Thuisservice Nederland maakt onderdeel uit van Home Instead Senior Care, ’s werelds grootste dienstverlener op dit gebied. Ruim 65.000 professioneel getrainde CAREGivers in veertien landen verlenen jaarlijks ruim 50 miljoen uur dienstverlening aan (voornamelijk) ouderen. Home Instead Thuisservice Nederland heeft dertien vestigingen waarvan twee eigen en elf franchise.

voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013