Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Babette van Veen en Haagse maatschappelijke organisaties trappen 24 januari een campagne af om wintereenzaamheid aan te pakken. Omstanders worden gevraagd om hun actie tegen eenzaamheid te delen op een enorme to-do-lijst

Zondag 24 januari trappen Babette van Veen, ambassadeur van Coalitie Erbij en Haagse maatschappelijke organisaties de nieuwe campagne ‘Eenzaamheid, wat doe jij eraan?’ af. Rond de kerst is de aandacht voor eenzaamheid enorm en zijn er allerlei acties. Maar daarna wordt het stil. Aandacht voor eenzaamheid wordt dan veel minder, maar de noodzaak eenzaamheid aan te pakken blijft. Met de landelijke campagne ‘Eenzaamheid, wat doe jij eraan?’ wil EeCoalitie Erbij de aandacht voor eenzaamheid later in de winter verduurzamen. Mensen worden middels lokale straatacties en via internet gevraagd wat zij doen tegen eenzaamheid, wat uiteindelijk resulteert in de Nationale Eenzaamheid To-do-lijst.

In het centrum van Den Haag staat op zondag 24 januari een megagrote to-do-lijst. Voorbijgangers worden gevraagd wat zij gaan doen om eenzaamheid aan te pakken en dit vervolgens op de to-do-lijst te plakken. Tot slot plakken ook Babette van Veen en Haagse maatschappelijke organisaties hun to do tegen eenzaamheid op de megalijst. Hiermee is het startsein gegeven voor de campagne om eenzaamheid in de winterperiode aan te pakken. De aftrap vindt plaats in samenwerking met Haagse lokale organisaties, zoals Buddy Netwerk, Resto VanHarte en de Haagse Community tegen Eenzaamheid.

“Al jarenlang vraagt Coalitie Erbij aandacht voor eenzaamheid tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Aangezien eenzaamheid een groot maatschappelijk probleem is, ruim een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam, is een week per jaar niet genoeg. Daarom zijn we van start gegaan met aanvullende campagnes. Recentelijk tegen zomereenzaamheid en nu een campagne om aandacht te vragen voor eenzaamheid in de wintermaanden”, zegt Arie Ouwerkerk, directeur Coalitie Erbij.
Straatacties lokaal
Om meer werkelijke ontmoetingen te realiseren en gelegenheid te creëren om het gesprek te voeren over eenzaamheid worden er lokale straatacties opgezet door onder meer koploperplaatsen van Coalitie Erbij. Denk bijvoorbeeld aan een campagnemiddag op straat waarbij het gesprek wordt aangegaan over eenzaamheid in aanwezigheid van een lokale functionaris. Meer informatie hierover op samentegeneenzaamheid.nl Marianne (50), voormalig eenzame, over eenzaamheid in de winter: “Tijdens de winter voelde ik me eenzamer dan tijdens de andere seizoenen. Het leven speelt zich ’s winters meer binnen af, waardoor het minder vanzelfsprekend is dat je bekenden tegenkomt op straat. Ook is er dan minder kans op een spontaan leuk gesprek met vreemden. Hierdoor kon het gebeuren dat ik soms dagen niemand zag of sprak." 

 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------