Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Geluk zit in een klein hoekje, geluk in het spel is ongeluk in de liefde, Guus Geluk, een gelukkige hand hebben. Veel gelukjes hier en daar. Van huis uit heb ik geleerd dat je zelf je geluk maakt en dus ook je ongeluk. Is dat zo? Inmiddels heb ik al veel verteld over mijn situatie. Ja, ik was voor een zeer lange tijd heel gelukkig en nee, nu ben ik niet meer zo gelukkig. Waarmee ik meteen wil zeggen dat ik zeker niet ongelukkig ben; ik mis alleen een stukje in de gelukspuzzel om mijn geluksgevoel compleet te maken.

Elke dag euforisch rondlopen van geluk bestaat volgens mij niet. Geluk zit ‘m echt in de kleine dingen die op je pad komen gedurende een uur, dag, week, maand of jaar. Geluk is ook niet iets dat iemand meebrengt als een kadootje: hier heb je een pondje geluk (net als handigheid is dat écht niet te koop). Geluk is wat je er zelf van maakt, samen, alleen, met een groep. Het is naar mijn idee een manier om in het leven te staan. Signalen oppikken, genieten van het gewone en van het bijzondere.

Ik reken mijzelf tot de groep gelukkige Nederlanders. Er is voldoende geld om een leuk leven te leiden, ik heb een baan die helemaal op mijn lijf geschreven is, mijn kinderen staan goed in het leven, mijn sociale cirkel is niet heel groot maar wel gevuld met mensen die er voor mij zijn en ik voor hen. Dus waarom dan het geluk najagen binnen een datingsite? Is dat dan toch dat missende puzzelstukje?

Geluk vergelijk ik het liefst met tevredenheid. Als ik tevreden ben met mijn bestaan, voel ik me ook gelukkig. Het geeft rust en ruimte waarbinnen ik intens kan genieten. Als ik voor mijn kleinkind een pakje heb gemaakt, straal ik geluk uit. Op het moment dat het is geslaagd maar ook als het wordt gedragen. Dubbel geluk dus. Wanneer ik uren in de keuken heb gestaan om een uitgebreide maaltijd te maken voor gasten en ze vinden het zo lekker dat er niets meer over is, ben ik heel tevreden over mijn kookkunst en gelukkig dat het eten geslaagd was.

In de achtertuin mijn lunch eten met mijn snoet in de zon, gelukzalig genieten van de warmte. Lopen over het strand, het liefst met regen en wind. Heerlijk uitgewaaid weer in de auto stappen op weg naar een warme chocolademelk. Geluk! Nog gelukkiger word ik als er een dot slagroom opzit, maar dat gelukje laat ik vanwege duidelijke redenen vaak achterwege. Een moeilijk pianostuk instuderen, de piano de deur uit willen gooien als het maar niet wil lukken en dan ineens is daar het kwart(noot)je dat valt waarmee het hele stuk op zijn plaats valt. Dát noem ik nog eens geluk. Daar word ik zo ontzettend blij van.

Geluk, tevreden, content. Eigenlijk is het gewoon lekker in je vel zitten, je goed voelen en blij zijn dat je leeft. Door het herkennen van geluksignaaltjes maak je uiteindelijk je eigen geluk. Want geluk kan nooit afhankelijk zijn van een ander, al zou het leuk zijn om die ander te vinden om de geluksmomenten te delen. De allereerste man in mijn leven had dus toch gelijk: geluk maak je inderdaad voor een groot gedeelte zelf.

RosaReis

Wil jij andere 50-plussers appen, spreken en gauw ontmoeten? Misschien zoek je ook dat geluksgevoel soms? 50plusmatch verloot 2 x 1 maand volledig lidmaatschap aan de lezers van Vijftig+ Magazine. Schrijf je dus gratis in door te gaan naar 50plusmatch.nl/geluk

 
 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------