Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

met vertrek vanaf Rotterdam! 
 
Voor 2019 biedt BBI Travel vluchten met Transavia aan, die u in iets meer dan 3 uur rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Akureyri in Noord IJsland brengen. Het toerisme in het zuidelijke deel van IJsland heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt, waardoor het daar op veel plaatsen erg druk begint te worden. De ruige natuur in het noorden van IJsland is zeker zo mooi en het is hier relatief nog een stuk rustiger.
 
Hoogtepunten in Noord IJsland zijn bijvoorbeeld de Goðafoss waterval, het vulkanisch actieve gebied rondom het Myvatn meer, de Asbyrgi kloof en de Dettifoss, de meest krachtige waterval van Europa.
 
Accommodatie
Reykjavik heeft veel verblijfsmogelijkheden, variërend van jeugdherbergen tot luxe viersterren hotels. Houdt u er rekening mee dat het hotelclassificatiesysteem in IJsland de hotels vaak iets hoger waardeert als de maatstaven die hiervoor in de rest van Europa worden gehanteerd. Op het dunbevolkte ´platteland´ is de hotelcapaciteit niet erg groot en minder gevarieerd. De hotels zijn in de meeste gevallen eenvoudiger als in Reykjavik en er zijn veel farm- en guesthouses. Sommige guesthouses beschikken alleen over standaard kamers, met gebruik van een gemeenschappelijke badkamer en toilet. Over het hele land verspreid vindt u een aantal zomerhotels (de Edda hotelketen); dit zijn schoolinternaten die in het hoogseizoen worden gebruikt als eenvoudige toeristenklasse hotels.

Vanwege de enorm toegenomen populariteit van de bestemming IJsland is er vooral buiten Reykjavik een tekort aan overnachtingsmogelijkheden, met name in Oost- en Noord IJsland. In 2010 gingen er jaarlijks 490.000 toeristen naar IJsland en in 2017 2,3 miljoen, wat zorgt voor grote druk op de beschikbare accommodatie.
 
De laatste jaren wordt er veel nieuwe accommodatie bijgebouwd en gerenoveerd/uitgebreid. Accommodaties worden vaak gebouwd met materialen als golfplaten en beton, het zijn materialen die zich goed houden bij de extreme weersomstandigheden, zoals harde arctische zeewinden. Dit kan soms aan de buitenkant een wat sobere indruk maken, maar meestal is er bij binnenkomst een verrassend knusse sfeer. Daarnaast kunt u reserveren voor vakantiehuisjes, veelal met een kitchenette. Veel accommodaties beschikken over een hot tub, waarin u een heerlijk warm bad kunt nemen in de buitenlucht. Belangrijk: normaliter is het essentieel van mei t/m september uw accommodatie ruim van te voren te reserveren, en dit niet op de ´bonnefooi´ te doen, want vanwege het beperkte aantal hotels in sommige gebieden zijn deze lang van te voren volgeboekt in het hoogseizoen.
 
Wanneer een accommodatie is volgeboekt biedt BBI Travel u, in overleg, een zo goed mogelijk gelijkwaardig alternatief aan, zoveel mogelijk in dezelfde omgeving. Als u in het hoogseizoen wil reizen adviseerd BBI Travel minimaal 6-8 maanden van te voren te reserveren. BBI Travel heeft voor komende zomer i.c.m. de Rotterdam – Akureyri vlucht, echter nog wel mogelijkheden.

Akureyri
De grootste stad van het noorden (met overigens slechts 18.000 inwoners) is Akureyri, gelegen aan de fraaie Eyjafjörður, omringd door besneeuwde bergen. Het stadje heeft een aantal leuke winkelstraten, een mooie botanische tuin en een interessante kerk, ontworpen door Guðjón Samúelsson, die ook de Hallgrimskirkja in Reykjavik ontwierp. Ook interessant zijn het nieuwe Art Museum en het Aviation Museum.

Beste reistijd
De beste reistijd ligt tussen juni en begin september. Het hoogseizoen loopt van juni tot augustus; voor deze periode adviseren wij uw accommodatie tijdig te reserveren om teleurstelling te voorkomen. In mei en september kan (in het noorden vaker als in het zuiden) soms nog een sneeuwbui voorkomen. In het voor -en najaar zijn de wegen naar de hooglanden niet toegankelijk.

Dettifoss
Ook vindt u hier de Dettifoss, qua waterverplaatsing de meest krachtige waterval van Europa. In de buurt van de Dettifoss liggen nog twee kleinere watervallen, ca. 2 km stroomafwaarts de Hafragilsfoss (27 meter hoog) en stroomopwaarts de brede Selfoss, die uit verschillende naast elkaar liggende watervallen bestaat. Vanaf de ringweg is een nieuwe asfaltweg aangelegd naar de Dettifoss. De andere weg vanaf Asbyrgi in het noorden is vrij slecht en hiervoor is een 4x4 wagen aan te raden. Via de noordelijke route kunt u dichterbij de waterval komen.

Husavik
Vanuit het visserplaatsje Húsavík vertrekken meerdere keren per dag walvis-safari´s, met authentieke houten schepen. De kans dat u daadwerkelijk walvissen ziet tijdens de tour is 98% ! U vindt in Húsavík ook een interessant walvismuseum.
 
Myvatn
Het gebied rondom het Mývatn meer is een eldorado voor natuur en wandelliefhebbers. Mývatn betekent "muggenmeer" omdat er ´s zomers op (de sporadische) windstille dagen veel muggen uit het water kunnen komen (ze steken gelukkig niet !). U kunt er heerlijk wandelen en zult daarbij veel vogels zien, die rondom het meer nestelen. Myvatn ligt in een zeer actief vulkanisch gebied met pseudokraters, solfatarenvelden en de explosiekrater Hverfell.Neem een heerlijk warm bad in het warme water (38-40 graden) van het geothermale bad in Myvatn, ook wel de Blue Lagoon van het noorden genoemd. Het water is lichtblauw gekleurd door de combinatie van mineralen en zwavel. In het kleine natuurpark Höfði, ook wel bekend als het elfenbos, kunt u prachtig wandelen door het bos met veel flora en mooie uitzichten op het meer.

In het natuurreservaat Dimmuborgir ("duistere burchten") zijn verschillende wandelpaden uitgezet langs fascinerende rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente, die ontstonden bij een uitbarsting van ongeveer 3000 jaar geleden.
 
TRANSAVIA ROTTERDAM - AKUREYRI (NOORD IJSLAND)
Deze zomer biedt BBI Travel een rechtstreekse chartervlucht aan met Transavia van Rotterdam naar Akureyri in Noord IJsland, waarbij u meteen arriveert in een van de mooiste gedeeltes van IJsland. U vliegt van/naar kleine regionale luchthavens en vermijdt zo de drukte en vaak hoge parkeertarieven van Schiphol en Keflavik. In Noord IJsland zijn de gevolgen van het zich snel ontwikkelende toerisme van de laatste jaren een stuk minder groot dan in Reykjavik en het zuidelijke deel van IJsland, waar het erg druk is tegenwoordig. IJsland specialist

BBI Travel is door Inspired by Iceland (het nationale toeristenbureau Visit Iceland) gecertificeerd als een echte IJsland specialist. Voor vragen en advies kunt u altijd contact met een van onze specialisten opnemen. Vertrek is iedere maandag van 27/5-2/9 (laatste terugvlucht op 9/9). U vindt alle reizen op de website: https://www.bbi-travel.nl/ijsland/charter

voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013