Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Handgeschreven kaarten uit heel de wereld
 
De Grote Kerstkaartenactie van het Nationaal Ouderenfonds en PostNL, die dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden, heeft in de afgelopen weken kaarten uit heel de wereld opgeleverd. Zo komen er handgeschreven kaarten uit Ierland, Portugal, Griekenland, Slovenië, Denemarken, Zweden, Canada, Curaçao, België, Spanje, Cyprus, Noorwegen, Schotland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, en zelfs Japan.
De afzenders zijn onder meer leerlingen van Noorse basisscholen, Nederlandse expats in Canada en Curaçao, en padvinders uit Frankrijk. Geen andere kerstkaartenactie kon tot nog toe rekenen op zo veel internationale aandacht, daarom heet deze actie de Grote Kerstkaartenactie.
 
Grenzeloze post voor eenzame ouderen
Verras ook dit jaar een eenzame oudere met een mooie, handgeschreven kerstwens. Dat is de oproep die het Nationaal Ouderenfonds begin november deed. Veel ouderen ontvangen namelijk helemaal geen kerstpost en daar wil het Ouderenfonds verandering in brengen. [TE1] De kerstkaarten moeten uiterlijk dinsdag 18 december in Amersfoort bij het Ouderenfonds zijn, waarna ze door vrijwilligers van het Ouderenfonds worden gesorteerd. Vervolgens bezorgt PostNL de kaarten aan ouderen van ongeveer 3.000 zorginstellingen. Er doen ook weer duizenden basisscholen mee aan deze jaarlijkse kerstactie: dit jaar maar liefst 1.300. De leerlingen van deze scholen kregen schrijftips van beroemde kinderboekenschrijvers Mirjam Oldenhave, Jozua Douglas, Janneke Schotveld en Manon Sikkel. De docenten kregen een lespakket van Kidsweek waarmee ze de actie ook nog eens educatief maakten.
 
De 9-jarige Roos brengt de kaarten liever zelf
Bijzonder is het initiatief van de 9-jarige Roos uit Soest, die dit jaar met haar school voor het eerst meedoet aan de kerstkaartenactie. Zij en haar medeleerlingen schreven mooie kerstgedachtes en knutselden samen tientallen kerstkaarten. Op maandagochtend 17 december brengt Roos deze kerstkaarten, samen met de andere leerlingen, juf Linda en een postbezorger, naar een zorginstelling in Soest. Daar mogen zij de kaarten zelf aan de ouderen geven. Een mooie ontmoeting!
 
Aandacht van televisie en politiek
Afgelopen jaar werden via de grote kerstkaartenactie 250.000 kaarten aan eenzame ouderen verzonden. Dit jaar wordt ongeveer hetzelfde aantal verwacht. Ook het tv-programma De Wereld Draait Door haalde kaarten op. En zelfs minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge riep Nederlanders via een video op een kerstgedachte met een eenzame ouderen te delen en een kaart te sturen. Maar ook medewerkers van ABN AMRO op Schiphol pakten de pen op. Op het instagram account van het Ouderenfonds reageren dagelijks kaartenschrijvers uit heel het land met foto’s van hun bijdragen.
 
Over het Nationaal Ouderenfonds
Het Nationaal Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland met concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de ruim 3.000 stranduitjes, de wandelvoetballers van OldStars, de BoodschappenPlusBus, de Zilverlijn en jaarlijkse kerstdiners voorbeelden. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden. 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013