Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Een onderzoek naar dating app gebruik
 
In de laatste jaren is het gebruik van online dating websites en applicaties fors toegenomen. Uit onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat het gebruik van dergelijke diensten in de leeftijd 55-64 is verdubbeld, in 2013 tot 2015, van zes procent naar twaalf procent. Een ontwikkeling die nauwgezet in de gaten wordt gehouden door wetenschappelijk onderzoek. Draagt u hieraan bij?
 
De laatste jaren zijn dating websites en dating apps een normale manier geworden om een partner te ontmoeten. Het onderzoek van Pew Research Center laat zien dat bij jongeren het gebruik van online dating diensten is verdriedubbeld van tien naar 27 procent. Bij oudere volwassen in de leeftijd van 55 tot 64 is het verdubbeld van zes naar twaalf procent (Smith, 2016).
 
Er is reeds veel onderzoek gedaan naar de verschillende motieven en uitkomsten van het gebruik van online dating websites. Onderzoek naar wie de relatie initieert (Stephure et al., 2009) en wat bijvoorbeeld de impact is van vertrouwen wanneer een online conversatie zich naar de offline wereld verplaatst (Hallam et al., 2019).
 
Echter is er nauwelijks onderzoek gedaan naar het gebruik van dating apps bij oudere volwassen. Dating apps zijn bijvoorbeeld Tinder of Happn. Met deze apps kan je afspreken met mensen die bij je in de buurt zijn aangezien ze naar de locatie van je telefoon kijken. Het is opmerkelijk dat er weinig onderzoek is naar deze apps, aangezien het gebruik van een dating app een andere ervaring met zich mee brengt dan de dating website. Dating apps kunnen namelijk overal worden gebruikt, verbinden u met mensen die dichtbij zijn en maken het makkelijker om een ontmoeting te regelen. Daarnaast zijn de profielen minder gedetailleerd en bestaan ze meestal uit een aantal foto’s en een korte biografie. Hierdoor zouden de motivaties, uitkomsten en wellicht ook uitdagingen in het gebruik verschillen.
 
Masterstudent Jenske Vermeulen doet hier onderzoek naar tijdens haar scriptie over het gebruik van dating apps. Zij studeert de master Media, Culture and Society aan de Erasmus University in Rotterdam.
 
Wilt u bijdragen aan haar onderzoek? Dat kan!
Heeft u ooit een dating app gebruikt? Valt u in de leeftijdscategorie 50-64?
Vul dan haar vragenlijst in via onderstaande link:
 
 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------