Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Met ingang van 2017 is Jaap van Zweden benoemd tot hoofddirigent van het Gstaad Festival Orchestra en artistiek leider van de Gstaad Conducting Academy. Hij dirigeert het orkest en geeft masterclasses tijdens het 61ste Gstaad Menuhin Festival, dat plaats heeft van 13 juli tot 2 september 2017 op diverse locaties in en rond het Zwitserse bergdorp.

Jaap van Zweden is momenteel music director van het Dallas Symphony Orchestra en de Hong Kong Philharmonic en vanaf 2018 van de New York Philharmonic.

Als gastdirigent stond hij voor vele toporkesten in de wereld. Bij het Gstaad Festival Orchestra debuteert Van Zweden als hoofddirigent op 19 augustus 2017 tijdens het 61ste Gstaad Menuhin Festival met Lalo’s Celloconcert en Mahlers Eerste Symfonie. Als artistiek leider van de Gstaad Conducting Academy geeft hij tijdens het festival enkele masterclasses.

De Gstaad Conducting Academy, gestart in 2014, biedt getalenteerde dirigenten de kans met een professioneel orkest te werken, het Gstaad Festival Orchestra, onder supervisie van een ervaren topdirigent. De afgelopen drie jaar was dat Neeme Järvi. Naast deze zomeracademie voor dirigenten zijn er ook academies voor getalenteerde pianisten, vocalisten, strijkers en barokmusici.

Het Gstaad Menuhin Festival startte in 1957 met twee concerten van de violist Yehudi Menuhin en zijn muzikale vrienden Maurice Gendron, Benjamin Britten en Peter Pears. Onder Menuhins leiding groeide het de volgende veertig jaar uit tot een internationaal gerenommeerd festival met vele grote namen uit de wereld van de klassieke muziek. Niet alleen de concerten van hoog niveau, maar ook de locaties met zijn pittoreske kerkjes en sfeervolle concerttent en de prachtige omgeving hebben bijgedragen aan het succes. Sinds 2002 staat het festival onder leiding van Christoph Müller die voor de 61ste editie weer een bijzonder programma heeft samengesteld met onder anderen Cecilia Bartoli, Sol Gabetta, Anne-Sophie Mutter, Evgeny Kissin, András Schiff, Christian Zacharias, het Hagen Kwartet, de Philharmonische Stradivari-Solisten Berlin en het London Symphony Orchestra.

voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013