Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Veel mensen hebben een mentor nodig
 
Mentorschap Nederland telt al 2.200 mentoren. Eén van hen is Nisha Arjun (60), zij vertelt wat mentorschap voor haar inhoudt. Nisha werkt als verpleegkundige. Haar hart ligt bij het helpen van mensen. "Mensen in hun kracht zetten, dat spreekt mij erg aan en is de belangrijkste drijfveer in mijn leven."
  
In haar werk ontmoette zij patiënten met een mentor en zo kwam zij in contact met Ellen Vos, coördinator bij een regionale stichting Mentorschap. "Haar verhaal sprak me direct aan. Vrijwel meteen heb ik me aangemeld als mentor. Waarom zou ik wachten tot mijn pensioen als ik het nu kan doen? Eerst had ik als mentor één cliënt en nu begeleid ik zelfs twee personen. Dat gaat prima."
 
Parkinson
De heer Schalbroeck heeft Nisha als mentor. Zij gaat elke week bij hem langs en spreekt namens hem met artsen en hulpverleners over zijn verzorging en medische behandeling. Nisha gaat volledig uit van zijn wensen en behoeften, dat is de leidraad. Mijnheer Schalbroeck is 65 en Parkinsonpatiënt. Hij beweegt daardoor moeilijk en kan zich niet goed verstaanbaar maken. Nisha: "Omdat we elkaar elke week zien, begrijp ik hem wel. Soms breng ik hem naar zijn moeder. Zij is bijna 100. Verder heeft de heer Schalbroeck geen familie die zijn belangen kan of wil behartigen." Voor mensen zoals mijnheer Schalbroeck is een mentor cruciaal. Dankzij Nisha kan hij zijn leven zoveel mogelijk op zijn eigen manier inrichten.
 
Voldoening
Nisha vindt mentorschap dankbaar werk: "Voor de heer Schalbroeck is het belangrijk dat hij een mentor heeft, maar ik haal er zelf ook veel voldoening uit. Ik vind het fijn dat ik voor hem het verschil kan maken. Dat maakt me blij."
 
Ook mentor worden?
Mentorschap Nederland is de vereniging van elf regionale stichtingen. Daar werken de coördinatoren die vrijwilligers werven, selecteren, trainen en begeleiden als mentor. De mentoren worden zorgvuldig gekoppeld aan hun cliënten. De kantonrechter benoemt de mentor tot de wettelijk vertegenwoordiger van zijn cliënt. Veel mensen hebben een mentor nodig. Wilt u, net als Nisha, het verschil maken? Kijk dan op www.mentorschap.nl.
    

 

Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013
Magazine voor 50-plussers