Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

“Ze hadden enorme wonden, de maden kropen er overheen. Ze gilden die mensen, gilden!” Dick Büchel van Steenbergen (94) is een van de twee Nederlandse overlevenden van de atoombom op Nagasaki in 1945. Voor het eerst gaat hij met z’n dochters terug naar Japan, 69 jaar na dato. Arie Boomsma blikt in KRO De Wandeling met hen terug op die bijzondere reis. "Ik vind het fijn dat mijn dochters het kunnen zien, zo kunnen ze iets invoelen van wat ik heb meegemaakt."

Büchel van Steenbergen was krijgsgevangene in een Jappenkamp. Hij was de puin aan het opruimen van een bom die vlak daarvoor was gevallen, toen de atoombom explodeerde . “Ik ben instinctief een gebouw in gerend, dat was m’n redding. Sommigen bleven kijken, zij zijn verbrand.” Geëmotioneerd vertelt hij verder:  “Het was een chaos, we zagen verschillende gewonden liggen. Op een gegeven moment zag ik een collega, hij was te zwaar gewond, we moesten hem achter laten. Je kon niks anders, we moesten wel”.

Dick Büchel van Steenbergen vertelt over zijn tijd in Japan, maar alleen als ernaar wordt gevraagd. “Je moet het wel achter je laten, anders heb je geen vrijheid. Dan blijft het in je hoofd zitten en kun je niet gelukkig zijn.” Eenmaal in Nederland wordt Büchel van Steenbergen verliefd, hij trouwt en samen krijgen ze drie kinderen. Alle drie zijn dochters reisden met hem mee, terug naar de locaties waar de herinneringen van hun vader liggen.

Zaterdag 27 september om 18.35 uur bij de KRO op NPO 2

 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------