Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

AMSTERDAM: De Pretoriusstraat in de Transvaalbuurt te Amsterdam is op zaterdag 23 mei voor één dag Museumstraat. Bewoners van deze straat zijn voor één dag museumdirecteur. Zij kiezen uit de collecties van Amsterdamse musea één (of meerdere) museumstukken en stellen die in hun eigen woning tentoon. De deuren staan open voor iedereen die een bezoek wil brengen. Museumstraat Amsterdam is een jaarlijks evenement waarbij Amsterdamse musea en bewoners bijzondere objecten uit de collecties van de musea kiezen om in hun eigen huizen tentoon te stellen.

Dit keer zijn het de bewoners van de Pretoriusstraat die hun huizen openstellen, iedereen kennis laten maken met bijzondere museumstukken en vertellen waarom ze die uitgekozen hebben. Het concept van de Museumstraat vindt zijn oorsprong in Rotterdam, waar het project al drie jaar draait.

De Stichting Museumstraat zocht naar uitbreiding en de pilotversie van de Museumstraat voor Amsterdam vond plaats in de Javastraat. Deze pilot werd georganiseerd door studenten van de Reinwardt Academie en werd door ruim 500 mensen bezocht. De Museumstraat bevordert de duurzame relatie van de buurtbewoners onderling en de relatie van mensen met musea. Op deze manier worden museumstukken nooit getoond en juist die bijzondere omgeving maakt dat je heel anders naar een kunstwerk gaat kijken. Wat staat boven jouw bank? Wat vind jij mooi? Waarom zou jij een museum bezoeken of een kunstwerk uitkiezen? Er zijn veel enthousiaste aanmeldingen van bewoners van de Pretoriusstraat. Deze museumdirecteuren voor één dag worden door middel van een ‘meet&match’ gekoppeld aan de deelnemende musea: Foam, Amsterdam Museum, CBK, Hortus Botanicus, Werelderfgoed Podium, Tropenmuseum, Allard Pierson Museum, Multatuli Museum, ARCAM en De Appel. De woningen van de deelnemers zijn op 23 mei vrij toegankelijk voor publiek en in de straat zelf is het ook feest, met veel extra activiteiten. Kom op 23 mei naar de Museumstraat Pretoriusstraat en praat, kijk en denk mee met de museumdirecteuren voor één dag die hun deuren openzetten voor alle belangstellenden. Ontdek dat iedereen een match kan hebben met musea. 

www.facebook.com/museumstraatamsterdam

 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------