Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Unieke activiteiten in aanloop naar Prinsjesdag

Nederland zit vol prachtige verhalen over de rijke geschiedenis en cultuur. Een van deze verhalen gaat over het ontstaan van de monarchie en de ontwikkeling van het Huis Oranje-Nassau. Op verschillende plekken in Nederland – waaronder Breda, Delft, Apeldoorn, Leeuwarden en Den Haag – heeft deze geschiedenis haar sporen achtergelaten en dat is tot op de dag van vandaag te ervaren.
Aan de hand van de verhaallijn ‘Koninklijk Nederland: Het Huis Oranje - Nassau’ kunnen bezoekers uit binnen- en buitenland zowel bekende als onbekende plekken ontdekken. Van vrijdag 13 tot en met dinsdag 17 september is hofstad Den Haag een extra bezoek waard, vanwege de vele unieke en veelal gratis activiteiten in aanloop naar Prinsjesdag.
 
Vijf steden brengen de geschiedenis van het Huis Oranje - Nassau tot leven: Breda als bakermat, het Delft van Willem van Oranje, Apeldoorn met het prachtige Paleis Het Loo, Leeuwarden als bakermat van de Friese Nassaus en hofstad Den Haag, al eeuwenlang de residentie van de koninklijke familie. Er zijn in al deze steden mooie en interessante locaties te bezoeken, routes die kunnen worden gevolgd en luxe hotels bieden er koninklijke arrangementen aan. Maar wie zich werkelijk wil onderdompelen in koninklijke sferen, kan het beste in de dagen voorafgaand aan en tijdens Prinsjesdag naar Den Haag reizen.
 
Unieke activiteiten
Dat Den Haag en het Huis Oranje-Nassau al meer dan 400 jaar onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden is goed te merken in de stad. De leden wonen bijna onafgebroken in Den Haag, eerst als stadhouders, later als koningen en koninginnen. In de periode in aanloop naar Prinsjesdag vinden dit jaar tal van activiteiten plaats, veelal gratis.
 
Highlights 
• Eén keer in het jaar, tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september, zijn het Kabinet van de Koning en Paleis Kneuterdijk geopend voor publiek. Op de zaterdag openen ook het Binnenhof en de Ridderzaal de deuren.
• Van vrijdag 13 t/m dinsdag 17 september is het mogelijk om een rondleiding te krijgen in de koninklijke wachtkamer op station Den Haag Hollands Spoor.
• In de dagen voorafgaand aan Prinsjesdag kun je de route van de Glazen Koets rijden met een gouden koets waar de koetsier je meer vertelt over de stad.
• Het Prinsjesfestival biedt een uitgebreid programma met onder meer de Prinsjesmarkt en The Hague Hatwalk.
• Ter voorbereiding op Prinsjesdag zijn er ook meerdere spectaculaire koninklijke ceremonieën te paard te bewonderen, waaronder zondag 15 september de generale repetitie op het Lange Voorhout en maandag 16 september de spectaculaire schriktraining op het strand.
• Bezoekers kunnen koninklijk winkelen in de Hoogstraat, het Noordeinde en de Heulstraat, die een royal make-over hebben ondergaan, dat de gehele maand september op koninklijke wijze wordt gevierd.
• De vaderlandse geschiedenis komt op zaterdag 14 en zondag 15 september tot leven op en rond het Lange Voorhout, rond de Hofvijver en in de Paleistuin tijdens het Hollands Historisch Festijn.
• Wandel de koninklijke route langs paleizen en historische monumenten en ontdek de rijke Koninklijke geschiedenis van de Hofstad.
• En natuurlijk Prinsjesdag op dinsdag 17 september, waar bezoekers de rijtoer van de Glazen Koets van dichtbij mee kunnen maken.
 
Bezoekers kunnen voor het complete programma terecht op www.denhaag.com/prinsjesdag
Voor alle informatie over Koninklijk Nederland kan men terecht op www.holland.com/koninklijknederland

voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013