Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Succesvolle samenwerking van stichting Nationaal Museum van Wereldculturen en Erfgoed Delft

Woensdag 23 november overhandigde minister-president Mark Rutte een gouden Buginese kris aan de Indonesische president Joko Widodo. Deze kris komt uit de collectie van Museum Nusantara in Delft, dat in 2013 de deuren moest sluiten. Een deel van de collectie wordt aan Indonesië overgedragen. De overhandiging van de Buginese kris is de voorbode van deze overdracht van 1.465 objecten, die in 2017 zal plaatsvinden. Het is daarmee een uniek project: nog nooit eerder is repatriëring van erfgoed op deze schaal uitgevoerd.

‘Ontzamelen’ collectie Nusantara

Na het sluiten van Museum Nusantara moest voor de collectie een andere bestemming worden gevonden. Het komt nauwelijks voor dat een volledige museumcollectie moet worden afgestoten (ontzameld, in museumtermen). Erfgoed Delft (de erfgoedinstelling van de Gemeente Delft), en de stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (de organisatie achter het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde) zijn sinds 2014 bezig om de ontzameling voor te bereiden, te documenteren en uit te voeren. Ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum zijn hierbij betrokken. Onderdeel van de ontzameling is dat het deel van de Nusantara-collectie waarvan inmiddels is vastgesteld dat het niet tot de Nationale Volkenkundige Collectie behoort, ook aan Indonesië werd aangeboden. Het Nationaal Museum van Wereldculturen onderhield hierbij de contacten met Indonesië en heeft de Indonesische delegatie geholpen bij het maken van hun selectie. Een klein deel van de Nusantara-collectie blijft in Delft en wordt opgenomen in de collectievan Museum Prinsenhof Delft. De rest van de collectie wordt zoveel als mogelijk ondergebracht in musea in Nederland en verder in buitenlandse musea.

Terug naar Indonesië

Met goud ingelegde krissen, versierd met edelstenen, werden in de koloniale periode als relatiegeschenk gegeven door Indonesische vorsten aan Nederlandse bestuurlijke of politieke leiders. Het is daarom een bijzondere parallel dat premier Rutte deze kris uit de Nusantara-collectie als relatiegeschenk van Nederland aan Indonesië meeneemt: de kris wordt daarmee als het ware ‘andersom’ geschonken. Het is een symbool van de goede betrekkingen tussen beide staten en vertegenwoordigt tegelijk de selectie van 1.465 voorwerpen uit de collectie van Museum Nusantara die volgend jaar door Erfgoed Delft aan Indonesië wordt overgedragen.

voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013