Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien, beschermvrouw van Vereniging Onbeperkt Lezen, gaf 29 september het startschot voor het Leesfeest bij Visio Onderwijs Rotterdam. Plezier in lezen is belangrijk. Daarom moet elk kind zijn favoriete boek in de meest geschikte leesvorm kunnen lezen, ook kinderen met een visuele beperking. Het Leesfeest is een initiatief van Vereniging Onbeperkt Lezen en de school van Koninklijke Visio in Rotterdam. Het feest is het begin van een reeks activiteiten op deze school en de overige Visio-schoollocaties om het lezen voor slechtziende en blinde kinderen te bevorderen.

Voor slechtziende kinderen is het lezen met vergrotingshulpmiddelen vermoeiend. Na school raken ze dan ook vaak geen boek meer aan. Blinde kinderen die braille lezen weten soms niet welke leuke brailleboeken ze kunnen bestellen of het boek dat ze willen lezen is niet beschikbaar in braille. Met de Kinderboekenweek als aanleiding worden er allerlei activiteiten georganiseerd om het plezier in lezen voor deze kinderen te bevorderen. De kinderen worden tijdens deze weken gestimuleerd om lid te worden van Superboek, de kinderboekendienst van Bibliotheekservice Passend Lezen. Daarnaast wordt hen een gratis lidmaatschap van Vereniging Onbeperkt Lezen aangeboden, waar ze terecht kunnen voor informatie en advies, maar waar ook hun persoonlijke boekenwensen kunnen worden gehonoreerd.

Aandacht voor aangepaste leesvormen
Het bezoek van Prinses Laurentien startte met het bekijken van de tentoonstelling met boeken in verschillende leesvormen. Daarna lazen kinderen voor uit hun lievelingsboek, in de voor hen favoriete leesvorm (jumbo-boek, brailleboek, boek met tv loep, boek via iPad). Ook Prinses Laurentien las voor uit haar lievelingsboek. De prinses ging daarna langs de klassen met lezende kinderen. Het bezoek eindigde met een gesprek met kinderen, ouders en vertegenwoordigers van Visio, Vereniging Onbeperkt Lezen, Dedicon en de Koninklijke Bibliotheek.

“Ruim 2000 kinderen in Nederland zijn blind of zeer slechtziend. Wij willen dat zij met plezier kunnen lezen. Wij stimuleren dat er meer materiaal in aangepaste leesvormen komt en organiseren evenementen zoals de leesfeesten om het leesplezier van de kinderen te bevorderen”, zegt Monique Oudshoorn, directeur Vereniging Onbeperkt Lezen.

Vereniging Onbeperkt Lezen maakte het Leesfeest bij Visio Onderwijs Rotterdam mogelijk en vraagt aandacht voor de collectie jeugdboeken in een aangepaste leesvorm. Lees het volledige programma van het leesbevorderingsproject op www.visio.org/leesfeest.

 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------