Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Ruim 80% verkiest goedkopere premie boven keuzevrijheid
 
Ouderen kiezen dit jaar opvallend vaker voor een van de goedkopere naturaverzekeringen. Waar twee jaar terug ruim 66 procent voor deze soort verzekering koos, lijkt dit jaar maar liefst 80 procent van alle 65-plussers te gaan kiezen voor deze variant, een recordaantal. Dat blijkt uit een update van de vergelijkingssite Independer, exact een maand na de start van de zogenaamde ‘overstapweken’.
De site vergelijkt de keuzes die bezoekers maakten met de eerste overstapmaanden van vorige jaren.

De gestegen voorkeur voor de naturapolis door ouderen komt overeen met de algemene trend: ruim 80 procent van de overstappers koos tot nu toe voor een naturaverzekering. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van de eerste overstapmaand in 2017. Hiermee verliest de, meestal duurdere, restitutieverzekering (vrije zorgkeuze) opnieuw marktaandeel bij Independer. In 2016 koos nog ruim 23 procent voor restitutie. Momenteel is dat nog maar in 10,6 procent het geval.

Tegelijkertijd groeit ook jaar op jaar het gemiddeld premieverschil tussen restitutie- en naturapolissen. In 2014 was het gemiddeld verschil nog 3,7 procent. Vorig jaar ging het om 6,7 procent en dit jaar ligt het op 8,2 procent.

Nauwelijks verschillen
Aalt van Bokhorst, zorgverzekeringsexpert bij Independer: “De prijs kan een reden zijn waarom meer mensen voor natura kiezen. We zien daarnaast ook dat de meeste naturapolissen dekking bieden voor alle ziekenhuizen. Op dit vlak zijn er dus qua vrijheid in zorgkeuze nauwelijks verschillen tussen restitutie en natura. Misschien weten steeds meer consumenten dit en kiezen ze daarom voor de goedkopere naturapolis.”

Een keer per jaar, tussen half november en 31 december, mogen mensen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht en mogen dus niemand weigeren voor de basisverzekering. De zorgpremies zijn in 2018 gemiddeld met ruim 6 euro per maand gestegen. Sommige verzekeraars hielden de premies ongeveer gelijk. Anderen verhoogden de basispremie tot wel 15,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De goedkoopste zorgverzekering kost dit jaar 98,50 euro per maand, de duurste maar liefst 133,75 euro.
 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------