Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Meeste mensen vinden een gezond hart vanzelfsprekend
 
Wist jij dat er elk jaar honderden Nederlanders een nieuwe hartklep nodig hebben? Dankzij twee klinische proeven (ESPOIR en ARISE) met EU-financiering is een menselijke hartklep getest die mogelijk langer meegaat. Professor Hazekamp: "Internationale samenwerking zorgt ervoor dat de wetenschap sneller vooruitgaat.” 
 
De Nederlandse Pieter Kappelhof (54) kreeg als onderdeel van de proef een nieuwe hartklep. Kappelhof werd geboren met een hartaandoening die een lek veroorzaakte in een van zijn hartkleppen. Traplopen, naar de bushalte lopen, zelfs minimale inspanning was vermoeiend. "Zonder een hartkleptransplantatie liep ik het risico op een aneurysma. Hierbij breekt je hart, zogezegd, en dan sterf je binnen een paar minuten. In 2017 kreeg ik de nieuwe klep. En hoewel er nog enkele complicaties waren, kan ik nu rennen, fietsen en ook voetballen met mijn twee zonen." 
 
Hartpatiënt Pieter Kappelhof: “Met de nieuwe hartklep kan ik nu rennen, fietsen en voetballen met mijn zonen.”
De huidige opties voor mensen met een hartaandoening zijn donorkleppen, varkenskleppen en kunstkleppen. Helaas hebben al die opties nadelen voor de patiënt. Artsen zochten daarom naar een hartklep die veiliger is én langer meegaat. Zo ontstond het idee om de cellen van de donor uit de hartklep te halen voordat deze bij de patiënt wordt getransplanteerd. Professor Hazekamp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) plantte zo’n hartklep in bij Kappelhof.
 
Er wordt verwacht dat deze kleppen minder vaak afgestoten of vervangen hoeven te worden. Maar voordat een nieuwe medische innovatie grootschalig ingezet kan worden, moet deze eerst klinisch worden getest. Daar ging het Europese onderzoek over. Hazekamp: "De meerwaarde van die internationale studies zit hem voornamelijk in de aantallen. Met meerdere ziekenhuizen vergaar je sneller bewijs en dat is belangrijk." Ook raakt de techniek zo breder bekend.
 
Er blijven echter nog uitdagingen op het vlak van regelgeving. In Duitsland wordt de nieuwe hartklep bijvoorbeeld gezien als medicament, terwijl we het in Nederland hebben over weefseltransplantatie, een minder duidelijk gereguleerde categorie. In Nederland heeft het daarom langer geduurd om een vergunning te krijgen voor de transplantaties. 
 
EU samen beschermen: Wij zijn ons vaak niet bewust van de lokale helden die in Europa actief zijn om onze veiligheid te waarborgen. Zij werken samen om ons te beschermen tegen gezondheidsbedreigingen, onveilige producten, de effecten van klimaatverandering en meer. Ontdek hoe deze helden samenwerken: www.europa.eu/euprotects.
 

 

 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------