Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Ruim tien jaar geleden verscheen er in het Parool een artikel over een mogelijke angst onder ouderen voor gameverslaving. Het bleek dat drie op de vijf ouderen games spelen en net zo verslaafd kunnen raken aan een spel als jongeren. Het gaat hierbij om een aantal soort spellen, zoals puzzelspellen, geheugentrainers en kaartspellen. Er werd met name een specifiek kaartspel genoemd en dat was Patience.
 
Ondanks dat het woord verslaving over het algemeen een negatieve lading heeft, dit betekent echter niet dat het ongezond is om Patience te spelen. Patience blijkt namelijk zelfs positief bij te dragen aan de mentale gezondheid!
 
De geschiedenis van Patience
Naast dit gezondheidsaspect heeft het kaartspel Patience door de tijd heen verschillende rollen gespeeld, van het voorspellen van de toekomst tot goede afleiding in barre tijden. Het spel lijkt ook een wereldreis te hebben gemaakt. Als je naar de naam kijkt, zou je denken dat de oorsprong in Frankrijk is. Er zijn echter ook andere landen waar zich mogelijk de oorsprong van Patience bevindt.
 
In eeuwenoude Engelse boeken is er namelijk ook al het een en ander geschreven over dit beroemde kaartspel. Er bestaat echter nog steeds de opvatting dat Napoleon Bonaparte patience solitaire heeft gespeeld tijdens zijn gevangenschap op Sint-Helena in 1815. Dit blijkt niet waar te zijn. Het klopt inderdaad dat hij een pak kaarten had en met zijn mannen de tijd doodde met kaartspellen, maar met het kaartspel Vingt-un (21).
 
Patience werd niet altijd gebruikt als kaartspel om te ontspannen, maar ook als een manier om de toekomst te voorspellen. Hiervoor gaan we terug in de tijd naar de waarzegsters in Scandinavië. Ze speelden daar dan wel het spel zoals je dat normaliter speelt, maar de uitkomst werd gebruikt om de toekomst te voorspellen. Als ze het potje hadden verloren, betekende dat niets meer dan onheil voor de klant. Als de waarzegger toch geluk had en het potje had gewonnen, zag het leven er wat positiever uit en kon de klant met een gerust hart verder gaan met zijn leven.
 
Patience is een gezonde keuze
Niet alleen is Patience een leuk kaartspel om te spelen, het is ook een goede manier om het geheugen te trainen. Het kaartspel levert een bijdrage aan het ‘braintrainen’. Deze term staat voor het oefenen in het beter onthouden met geheugenspelletjes. Het kaartspel Patience vergt onder andere concentratie, focus en denksnelheid. Het spel is tevens ideaal omdat je het alleen kan spelen. Je kan dit spel dus niet alleen spelen om te ontspannen, maar je traint er ook nog eens de hersenen mee.
 
Gratis het kaartspel Patience spelen
Tegenwoordig kun je op verschillende manieren het klassieke kaartspel Patience spelen. Als je een smartphone hebt, kun je de Patience app gratis downloaden, zodat je het op de smartphone kunt spelen. Je kunt er ook voor kiezen om het online op de computer te spelen. Je hoeft dan niets te downloaden en het is ook nog gratis. Sommige websites hebben een extra groot scherm, zodat de kaarten en het speelveld goed te zien zijn.

 

 
voor 50-plussers

-----------------------------------------------------------

 
VIjftig+ Magazine verschijnt 11x per jaar
Actieprijs jaarabonnement: € 14,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Een collectief abonnementstarief voor leden van
seniorenverenigingen sturen wij op aanvraag
Redactie:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Adverteren:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Tel: 072 5715013