Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

In achtdelige online tv-serie 'Uitgewoond'
 
Bijna een jaar lang filmde regisseur Marijke Schonewille met haar mobiele telefoon het wel en wee van de hoogbejaarde bewoners van verzorgingshuis de Drie Hoven in Amsterdam. In dit tehuis wonen de ‘ouden van dagen’ in warm gezelschap van elkaar en hebben zij zich verzoend met de gedachte er te zullen sterven.
Helaas wordt deze rustgevende zekerheid begin 2018 bruut verstoord als bekend wordt dat de Drie Hoven moet sluiten. De video's van Marijke zijn samengebracht in de achtdelige onlineserie Uitgewoond en zijn te zien bij VPRO.nl/uitgewoond en youtube.com/vpro.
 
Ondanks dat de Drie Hoven nog geen 50 jaar oud is voldoet het niet meer aan de steeds strenger wordende moderne eisen en moet het dicht. Het verhaal van tehuis de Drie Hoven staat niet op zichzelf. In Nederland moeten voor het eind van 2020 maar liefst 800 verzorgingshuizen hun deuren sluiten.

De vraag wat het betekent om aan het einde van je leven uit je vertrouwde omgeving te worden gehaald liet regisseur Marijke Schonewille niet meer los. Zelf zegt ze hierover: “Ik hield mijn hart vast voor wat de bewoners te wachten stond, en als programmamaker vond ik dat ik aan de buitenwereld moest laten zien wat de impact van zo’n sluiting op deze hoogbejaarde bewoners is”. Marijke voegde de daad bij het woord en begon, slechts gebruik makend van haar smartphone te filmen. Met als resultaat de indringende en ontroerende serie Uitgewoond die je als kijker niet koud laat en je aan het denken zet.

Online: www.vpro.nl/uitgewoond 
De serie bestaat uit acht afleveringen van 15 minuten.
Maker: Marijke Schonewille.

voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Advertenties:
Alle afdelingen tel: 072 5715013