Lees meer

Schrijf u nu in voor de Vijftig+ nieuwsbrief

Voor jongere generaties is gamen heel gewoon
 
Maar er zijn veel senioren die nog nooit een spelcomputer hebben aangeraakt. En dat is zonde, want gamen heeft allerlei voordelen voor mensen op leeftijd. Staat er straks een PlayStation 4 in elk verzorgingstehuis. Wellicht ziet u gamen vooral als een hobby voor jongeren en kinderen.
 
De Silver Snipers zijn het vast niet met u eens. Deze groep senioren – ieder ruim de 60 gepasseerd - is verslingerd aan een populair schietspel. De grijze scherpschutters reizen hier zelfs de hele wereld voor rond. Hun belangrijkste boodschap? Leeftijd is maar een getal. Wie gamen leuk vindt, moet dat gewoon doen.
 
Toch is gamen nu nog minder populair onder senioren dan onder jongeren. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat slechts 28 procent van de mensen boven de 50 computerspellen speelt, terwijl 55 procent van Amerikanen onder de 50 gamet. Heel verwonderlijk is dat niet. De ouderen van nu zijn simpelweg niet opgegroeid met games. En u weet wat ze zeggen over eten dat de boer niet kent.
   
Nieuwe hobby
Bent u op zoek naar een nieuwe hobby? Dan is gamen toch serieus het overwegen waard. Allereerst kan gamen – onder de juiste omstandigheden – heel goed voor u zijn. Maar minstens zo belangrijk: het is zeer vermakelijk. Er zijn allerlei genres, van interactieve verhalen, strategie- en puzzelgames tot avonturen-, sport- en racegames. Er zit zeker iets tussen dat u aanspreekt. Nog niet overtuigd? Dan doen we graag nog een poging. Dit zijn vier voordelen van gaming voor mensen op leeftijd:
 1. Geheugentraining
  Het is wetenschappelijk bewezen dat games helpen bij het trainen van cognitieve vaardigheden. Bij een experiment met de game NeuroRacer moesten ouderen een auto besturen met links en tegelijkertijd met rechts borden neerschieten als die een bepaalde kleur en vorm hadden. Na de training konden de deelnemers beter multitasken, dingen onthouden en hun aandacht vasthouden.
Voor veel spellen is een goed geheugen belangrijk. Weet u nog welk advies een personage u eerder in het verhaal gegeven heeft? Kunt u de uitgang vinden van een doolhof met allerlei doodlopende zijweggetjes? Heeft u onthouden wat de zwakke plekken van een bepaald type vijand zijn? Het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe u het geheugen spelenderwijs traint door te gamen.
 1. Lichaamsbeweging
  Bewegen is gezond, maar intensief sporten lukt niet altijd meer. Fysieke klachten kunnen een belemmering vormen om te gaan fietsen of hardlopen. Bovendien vindt niet iedereen een teamsport leuk. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat de meeste Nederlanders liever alleen sporten dan in verenigingsverband. Maar wat als u geen sportschool om de hoek heeft?
Gamen biedt ouderen een toegankelijk alternatief voor de sportschool. Houdt u bijvoorbeeld van dansen en muziek? Met een spel als Just Dance 2019 kunt u bewegen in het gemak van uw huiskamer. Handig als het slecht weer is, of juist heel warm. Nieuw grootschalig onderzoek wijst bovendien uit dat hobby’s zoals dansen, wandelen en tuinieren net zo goed voor u kunnen zijn als sporten.
 1. Sociale interactie
  Eenzaamheid is een groot probleem onder senioren. Ruim de helft van alle 55-plussers voelt zich eenzaam, meldt het Nationaal Ouderenfonds. Gamen is natuurlijk geen wondermiddel tegen eenzaamheid. Maar online gaming is wél een manier om nieuwe mensen te leren kennen. Vrijwel elke game heeft een gemeenschap van spelers die via internet met elkaar communiceren – al dan niet anoniem.
Tegenwoordig zijn er ook games waarvoor u juist de deur uit moet. U heeft vast wel gehoord van Pokémon Go, dat in 2017 een enorme hype was. Omroep West maakte een item over een 82-jarige vrouw die hier dol op was. Nu zien we een vergelijkbare hype ontstaan rondom Harry Potter: Wizards Unite. Met zo’n spel bent u lekker buiten, en misschien komt u wel andere gamers tegen.
 1. Nieuwe beleving
  Games zijn in zekere zin net als boeken en films. Er zijn zoveel verschillende genres dat er voor iedereen wel een spel is dat aansluit bij zijn of haar interesses. Houdt u bijvoorbeeld van geschiedenis? Wellicht is Anno 1800 dan iets voor u. Dit strategiespel begint aan de vooravond van de industriële revolutie. U zorgt ervoor dat een kleine boerenbeschaving uitgroeit tot een welvarende stad.
Bent u een liefhebber van architectuur? Probeer dan een spel als Assassin’s Creed Unity, waarin de Notre-Dame tot in de kleinste details is nagebouwd. In andere delen van deze reeks verkent u bijvoorbeeld delen van Rome, Athene en Londen. Of gooit u graag een hengeltje uit? Doe dat dan eens voor de tv met een game als Legendary Fishing. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 
Steeds meer mensen houden van games. Als zij een hogere leeftijd bereiken, zal die passie echt niet zomaar verdwijnen. Wie weet maakt de kaartavond in het verzorgingstehuis straks plaats voor een gameavond. Dat zou een goede ontwikkeling zijn. Want gamen is ook voor ouderen een prima tijdsbesteding.
 
voor 50-plussers
Verschijnt 11x per jaar
Jaarabonnement: € 12,50
Eén exemplaar bestellen: € 3,95
Redactie:
Adverteren:
Tel: 072 5715013 
Exemplaren voor de leden van uw vereniging?

-----------------------------------------------------------